• Kaloitheis Pathiseis Tou Mastou

Προδιαθεσικές Αιτίες του Καρκίνου του Μαστού

Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό το ενδεχόμενο οι οποίοι είναι λιγότερο γνωστοί. Γνωρίστε τους, λοιπόν, και μειώστε τον κίνδυνο.
Το βάρος και η πυκνότητα του στήθους σας: Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το σωματικό βάρος σχετίζεται με την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως π.χ. του μαστού ή του παχέος εντέρου, αλλά και ο καρκίνος των ωοθηκών.
Πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Αν, λοιπόν, έχετε πρόβλημα παχυσαρκίας έχετε έναν ακόμη πολύ σοβαρό λόγο για να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος. Το ίδιο ισχύει και για την πυκνότητα του στήθους.
Στην περίπτωση δηλαδή που το στήθος σας αποτελείται από λιγότερο λιπώδη ιστό και περισσότερο αδενικό ή συνδετικό ιστό, έχετε περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. Οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο πυκνός ιστός διαθέτει περισσότερα κύτταρα και επομένως είναι και πιο πολλά τα κύτταρα που εκτίθενται σε παράγοντες όπως οι επιδράσεις των ορμονών.
Επιπλέον στον πυκνό μαστό είναι πιο δυσχερής η αυτοεξέταση και η ανεύρεση κάποιο όγκου.

Οι γοφοί σας:

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Southampton, τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι τρεις φορές υψηλότερα μεταξύ των γυναικών των οποίων οι μητέρες είχαν μεγάλους γοφούς. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος αυξάνεται μεταξύ των γυναικών των οποίων οι μητέρες τους μετρήθηκαν και βρέθηκε να έχουν απόσταση μεταξύ της κορυφής των οστών των γοφών τους μεγαλύτερη από 30 εκατοστά. Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός παρουσιαζόταν επτά φορές μεγαλύτερος αν αυτές είχαν ήδη γεννήσει ένα ή περισσότερα παιδιά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ανθρώπινης Βιολογίας.

Το επάγγελμα σας:

Σύμφωνα με μια μελέτη, όσες γυναίκες ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, εργάζονται σε εργοστάσια πλαστικών, σε εργοστάσια συσκευασίας τροφίμων ή μετάλλων, σε μπαρ ή στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Οι γυναίκες που εργάζονταν για δέκα χρόνια σε αυτά τα επαγγέλματα αντιμετώπιζαν κατά μέσον όρο 42% περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με τις υπόλοιπες, να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Οι πιο νέες σε ηλικία προεμμηνοπαυσικές γυναίκες, που δούλευαν σε εργοστάσια παραγωγής πλαστικών ή σε εργοστάσια παραγωγής κονσερβών, διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη συγκεκριμένη νόσο, ενώ οι μεγαλύτερες σε ηλικία που εργάζονταν στους ίδιους κλάδους, αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο από το φυσιολογικό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα επαγγέλματα αυτά εκθέτουν τις εργαζόμενες σε χημικές ουσίες, δυνητικά καρκινογόνες, που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού και είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλοιώσεις που πυροδοτούν τον καρκίνο, στην περίπτωση που η έκθεση σε αυτές γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθημερινά. Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ συμμετείχαν σε αυτή 1.000 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού και 1.145 υγιείς γυναίκες από τον Καναδά.
Ο καναπές σας: Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού καθώς –μεταξύ άλλων- συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, αν θέλετε να προστατευτείτε από τον καρκίνο του μαστού λένε οι ειδικοί. H σωματική δραστηριότητα, από την άλλη, παίζει προστατευτικό ρόλο όσον αφορά στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού σύμφωνα με έρευνα. Η προστατευτική αυτή δράση ισχύει μάλιστα για όλες τις γυναίκες, είτε είναι αδύνατες, είτε παχύσαρκες. Δεν επιθυμείτε να γραφτείτε στο γυμναστήριο ή βαριέστε τη γυμναστική; Κανένα πρόβλημα: απλές καθημερινές δραστηριότητες, π.χ. το παιχνίδι με τα παιδιά, οι χειρονακτικές εργασίες, η κηπουρική ή το περπάτημα μπορούν να προστατεύσουν μια γυναίκα από τον καρκίνο του μαστού.

Τα χημικά που βρίσκονται γύρω σας:

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πολλές χημικές ουσίες στην οποίες εκτίθενται καθημερινά πολλές γυναίκες, συμβάλλουν στην πρόκληση καρκίνου του μαστού. Δημιούργησαν μάλιστα έναν κατάλογο με τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον και προκαλούν καρκίνο του μαστού. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Silent Spring της Μασαχουσέτης, πιστεύουν ότι οι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκινικούς όγκους στους αδένες των μαστών των ποντικών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο και στον άνθρωπο. Ο κατάλογος των ειδικών περιλαμβάνει ομάδες επικίνδυνων χημικών ουσιών, ουσίες που βρίσκονται στη βενζίνη, το πετρέλαιο καθώς και ουσίες που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Βρίσκονται επίσης στα διαλυτικά, αλλά και στα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού.
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα θεωρούν πως η μελέτη των χημικών ουσιών που είναι παρούσες στο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων του μαστού.
Εκτιμούν επίσης ότι η μείωση της έκθεσης στις τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να σώσει τη ζωή πολλών γυναικών. Για το σκοπό αυτό συμβουλεύουν τον περιορισμός στις εκπομπές των καυσαερίων των αυτοκινήτων, τη χρήση απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα, τη μείωση της κατανάλωσης φαγητού στα κάρβουνα, την αποφυγή επίπλων που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης, την αποφυγή χαλιών και υφασμάτων που είναι ανθεκτικά σε λεκέδες και την αποφυγή των διαλυτικών και περχλωροαιθυλένιου. Επίσης συνιστούν τη χρήση φίλτρου άνθρακα για το φιλτράρισμα του νερού, τη μείωση της έκθεσης στην οικιακή σκόνη, τη χρήση ιονιστή αέρα καθώς και τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας με φίλτρο.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων τα οποία αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Ακόμη σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνει την ικανότητα του οργανισμού να αδρανοποιεί την τοξικότητα των χημικών ουσιών και των παραγόντων που ευθύνονται για την εκδήλωση καρκίνου. Θα πρέπει λοιπόν να είστε προσεκτικές με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και να μην χάνετε το μέτρο.

Στατιστικά στοιχεία και μελέτες

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν, ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της, 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ενώ 1 στις 35 θα χάσει τη ζωή της από τη νόσο.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ήταν πολύ δύσκολο, να διαπιστωθεί ποιες από αυτές τις γυναίκες ανήκαν στη λεγόμενη Ομάδα Υψηλού Κινδύνου. Παράλληλα, οι παραδοσιακές μέθοδοι ελέγχου, όπως η μαστογραφία, δεν μπορούν να διαπιστώσουν κυτταρικές αλλαγές, παρά μόνο αφού αυτές έχουν αρχίσει να γίνονται καρκίνος. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού, οδηγεί σε ίαση, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων. Με άλλα λόγια, η πρόληψη, σώζει ζωές.

Από το 1947 στο σήμερα.

Ήδη από το 1947, ο νομπελίστας ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, «πατέρας» του Τεστ-Παπ, σε έρευνα του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, έκανε τη διαπίστωση ότι η κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα ή και «άτυπα» κύτταρα –δηλαδή κύτταρα που δεν είναι σωστά- προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά.
Το 2007, ο Αμερικανικός Οργανικός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έδωσαν έγκριση στο τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα (HALO) που βοηθάει στη λήψη του απαιτούμενου για την εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, γνωστού και ως Τεστ-Παπ Μαστού. Ένα νέο κεφάλαιο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είχε μόλις γραφτεί.

Τεστ-Παπ Μαστού: Η μοναδική ακίνδυνη μη επεμβατική μέθοδος πρόληψης.

Μέσα από μία ανώδυνη, πεντάλεπτη διαδικασία, μπορεί να διαπιστωθεί η παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων στο μαστό παρέχοντας το μοναδικό πλεονέκτημα της πρόληψης, ακόμα και σε γυναίκες που ηλικιακά δεν ανήκουν στην ομάδα εκείνων που υποβάλλονται σε υπέρηχο μαστού ή μαστογραφία. To ειδικό μηχάνημα, εφαρμόζεται στο στήθος και με απαλό μασάζ το ζεσταίνει ελαφρά, κάνοντας παράλληλα ήπια αναρρόφηση από τη θηλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκροή μικρής ποσότητας υγρού από τη θηλή. Το υγρό αυτό, παράγεται από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού που είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες κακοήθειες στο μαστό. Στη συνέχεια, το υγρό συλλέγεται και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Εάν δεν εξέλθει υγρό από τη θηλή, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και η εξέταση θεωρείται φυσιολογική. Όμως, η μη παραγωγή υγρού κατά την εξέταση δεν σημαίνει ότι σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει υγρό.

Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ-Παπ Μαστού Halo;

Είναι ιατρικά ενδεδειγμένο, όπως με το τεστ-Παπ στον τράχηλο, το υπερηχογράφημα μαστών ή την ετήσια μαστογραφία, έτσι και με το τεστ-Παπ Μαστού- Halo να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ώστε να μπορέσουν να εντοπιστούν νωρίς οι αλλαγές που μελλοντικά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη γυναίκα. Κάθε γυναίκα από την ηλικία των 25 ετών και άνω, είναι σημαντικό να κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση, ειδικά αν υπάρχουν προδιαθεσιακοί παράγοντες ή παράγοντες κινδύνου όπως:

 • Ηλικία ( ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
 • Ατεκνία ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών
 • Ατομικό ιστορικό με προβλήματα μαστών
 • Μικρή ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως (<12)
 • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (>55)
 • Γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους
 • Μακροχρόνια χρήση ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση
 • «Πυκνοί μαστοί» σε μαστογραφία
 • Παχυσαρκία
 • Υπάρχουσες καλοήθεις παθήσεις μαστού
 • Καθημερινή χρήση αλκοόλ
 • Κάπνισμα
 • Έλλειψη σωματικής άσκησης

Καρκίνος του Μαστού. Η τεχνολογία, στην υπηρεσία της πρόληψης.

Στο Κέντρο Μαιευτικής, Υπερηχογραφίας, Γυναικολογίας & Ιατρικής Εμβρύου, του ιατρού Ανδρέα Κόμη, λειτουργεί το ένα από τα λιγοστά υπερσύγχρονα μηχανήματα στην Ελλάδα, που παρέχουν την πρωτοποριακή εξέταση Τεστ-Παπ Μαστού Halo. Στον ζεστό και οικείο χώρο του ιατρείου, μπορείτε με μία απλή, ολιγόλεπτη διαδικασία να προστατευτείτε -μέσω της πρόληψης- από τον καρκίνο του μαστού αφού είναι η μόνη εξέταση που αξιολογεί την πιθανότητα εμφάνισής του, 5 με 10 χρόνια προτού αυτός επεκταθεί και μπορέσει να ανιχνευτεί από τη μαστογραφία

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.