• Χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και την υγεία των μαστών.

Πόνος στο μαστό

Υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια για πόνο στο μαστό. Για παράδειγμα, οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με την περίοδο (έμμηνο ρύςη) ή την εγκυμοσύνη συχνά είναι υπεύθυνες για ευαισθησία στο μαστό. Κάποιος βαθμός διόγκωσης και ευαισθησίας μόλις πριν την περίοδό σας είναι φυσιολογική.

Αν και πολλές γυναίκες με πόνο στον ένα ή και στους δύο μαστούς μπορεί να φοβούνται για καρκίνο του μαστού, ο πόνος στο μαστό ΔΕΝ είναι σύνηθες σύμπτωμα του καρκίνου.

Αίτια

Κάποιος βαθμός ευαισθησίας στο μαστό είναι φυσιολογικός. Η δυσφορία μπορεί να προκαλείται από ορμονικές μεταβολές που οφείλονται σε:

 • Εμμηνόπαυση (εκτός και εάν μια γυναίκα λαμβάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης)
 • Εμμηνορρυσία και προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή κύστη ωοθήκης
 • Εγκυμοσύνη – η ευαισθησία στο μαστό τείνει να είναι περισσότερο κοινή στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και σε γυναίκες που μένουν έγκυες σε μικρή ηλικία
 • Εφηβεία

Αμέσως μετά τον τοκετό, οι μαστοί σας μπορεί να διογκωθούν με γάλα. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και συνήθως συνοδεύεται από διόγκωση. Εάν υπάρχει μια ερυθρή περιοχή, καλέστε το γιατρό σας. Ο ίδιος ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει επίσης πόνο.

Άλλα κοινά αίτια του πόνου στο μαστό περιλαμβάνουν:

 • Αλκοολισμό με ηπατική βλάβη
 • Τραυματισμό
 • Λοίμωξη του μαζικού ιστού (μαστίτιδα)

Οι ινοκυστικές μεταβολές του μαστού αποτελούν επίσης ένα κοινό αίτιο πόνου στο μαστό. Ο ινοκυστικός μαστός περιέχει μικρά ογκίδια που τείνουν να είναι περισσότερο ευαίσθητα μόλις πριν την έμμηνο ρύση σας.

Συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο στο μαστό, όπως τα σκευάσματα δαχτυλίτιδας (φάρμακο για την καρδιά), η μεθυλντόπα (για υπέρταση), η σπιρονολακτόνη, συγκεκριμένα διουρητικά, το Anadrol και η χλωροπρομαζίνη.

Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μαστό εάν το επώδυνο φλυκταινώδες εξάνθημα εμφανιστεί στο δέρμα του μαστού.

Αντιμετώπιση

Οι γυναίκες με επιμένοντα πόνο στους μαστούς θα πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό, ο οποίος θα αποφασίσει εάν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις. Όταν τελικά αποφασιστεί ότι ο πόνος δεν σχετίζεται με κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες

Θεραπείες

 1. Χορήγηση απλών παυσίπονων, όπως παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Lonarid, κ.α), ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφένη (Brufen), η λορνοξικάμη (Xefo), κ.α. Γυναίκες με πιο ισχυρό πόνο που είναι ανθεκτικός στα απλά παυσίπονα μπορεί να χρειαστούν ισχυρότερα παυσίπονα που χορηγούνται με ειδική συνταγή.
 2. Μείωση της δόσης ή και διακοπή των φαρμάκων που πιθανώς λαμβάνει η γυναίκα και που περιέχουν οιστρογόνα (μετά από συζήτηση με το γιατρό).
 3. Καθημερινή χρήση ειδικών στηθόδεσμων που στηρίζουν τους μαστούς (αθλητικού τύπου).
 4. Ασκήσεις του αυχένα και του θώρακα, όταν ο πόνος οφείλεται σε μυοσκελετικά αίτια.

Σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να βοηθήσει, η αλλαγή της διατροφής ή η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως π.χ η ελάττωση της χρήσης καφεΐνης, ή η χορήγηση εκχυλίσματος νυχτολούλουδου (evening primrose oil).

Συγκεκριμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στο μαστό. Εάν έχετε λοίμωξη στο μαστό, μπορεί να χρειάζεστε αντιβιοτικά. Κοιτάξτε για συμπτώματα λοίμωξης όπως ερυθρότητα στην περιοχή, έκκριμα από τη θηλή ή πυρετό.

Εάν έχετε ένα τραυματισμό στο μαστό, εφαρμόστε άμεσα μια κρύα κομπρέσα όπως μια παγοκύστη (τυλιγμένη σε μία πετσέτα – όχι άμεσα στο δέρμα) για 15 με 20 λεπτά. Πάρτε ένα απλό παυσίπονο χάπι, για να μειώσετε την πιθανότητα να αναπτύξετε επίμονο πόνο ή οίδημα στο μαστό.

Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε:

 1. Έκκριμα από τις θηλές σας
 2. Γεννήσατε την προηγούμενη εβδομάδα και οι μαστοί σας είναι διογκωμένοι ή σκληροί
 3. Σημεία λοίμωξης του μαστού, όπως τοπική ερυθρότητα, πρήξιμο ή πυρετό
 4. Προσέξατε έναν νέο όγκο που συσχετίζεται με πόνο που δεν φεύγει μετά την έμμηνο ρύση σας.
 5. Επίμονο, ανεξήγητο πόνο στο μαστό

Τι να Περιμένετε κατά την Επίσκεψη στο Γιατρό

Ο γιατρός θα εκτελέσει μια εξέταση των μαστών και θα σας κάνει ερωτήσεις για τον πόνο, όπως:

 1. Πόσο καιρό έχετε τα συμπτώματα;
 2. Επηρεάζεται ο ένας ή και οι δύο μαστοί;
 3. Έχετε έκκριμα από τη θηλή;
 4. Κάνετε αυτοεξέταση του μαστού;
 5. Προσέξατε όγκους ή οτιδήποτε ασυνήθιστο όταν εξετάζατε το μαστό σας;
 6. Πότε κάνατε την τελευταία μαστογραφία σας;
 7. Τι άλλα συμπτώματα έχετε; Έχετε πυρετό;
 8. Τι φάρμακα παίρνετε;

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να εκτελεστούν περιλαμβάνουν:

 • ΤΕΣΤ ΠΑΠ ΜΑΣΤΟΥ
 • ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΑΣΤΩΝ
 • Βιοψία μαστού
 • Καλλιέργεια του εκκρίματος της θηλής, ελέγχοντας για λοίμωξη
 • Κυτταρολογική εξέταση του εκκρίματος της θηλής
 • Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα – μια μικρή βελόνα εισάγεται στο στήθος για την αφαίρεση υγρού που μπορεί να έχει συλλεχθεί σε μια κύστη (συνήθως μη-καρκινική)
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Μαστογραφία

Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Μεταβολές στη δίαιτα
 • Μεταβολές φαρμάκων
 • Αναλγητικά

Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας προγραμματίσει για μια νέα επίσκεψη παρακολούθησης σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν έχουν φύγει σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να δείτε έναν ειδικό εάν τα συμπτώματα δεν φύγουν ή ένα έχετε μια σύνθετη πάθηση.

Πρόληψη

Να φοράτε στηθόδεσμο με καλή εφαρμογή, ιδιαίτερα εάν οι μαστοί σας είναι μεγάλοι. Να κάνετε μια αυτοεξέταση του μαστού σας μετά την περίοδό σας (όταν ο μαστός είναι λιγότερο ευαίσθητος). Είναι σημαντικό να αναζητήσετε οποιεσδήποτε μεταβολές στο μαστό σας. Εάν εντοπίσετε κάποια μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας.

Pin It
 Oι τακτικές μαστογραφίες ωφελούν ηλικιωμένες γυναίκες

Oι τακτικές μαστογραφίες ωφελούν ηλικιωμένες γυναίκες

Η τακτική εξέταση με μαστογραφία ωφελεί ηλικιωμένες γυναίκες, αναφέρει νέα έρευνα...

Περισσότερα

Ακόμη και μικρές ποσότητες παραβένων (parabens) μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ακόμη και μικρές ποσότητες παραβένων (parabens) μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι παραβένες, κοινό συστατικό σε κάποια καλλυντικά προϊόντα, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού...

Περισσότερα

Αυτοεξέταση μαστών και συχνές παθήσεις των μαστών

Αυτοεξέταση μαστών και συχνές παθήσεις των μαστών

Η αυτοεξέταση μαστών είναι ο πιο εύκολος και ανώδυνος τρόπος για να εξετάζουν όλες οι γυναίκες...

Περισσότερα

Έρευνα: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό

Έρευνα: Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 334.850 γυναικών μεταξύ 35 και 70 ετών...

Περισσότερα

Πόνος στο μαστό

Πόνος στο μαστό

Υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια για πόνο στο μαστό. Για παράδειγμα, οι μεταβολές στα επίπεδα...

Περισσότερα

Τώρα μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού

Τώρα μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση και θεραπεία...

Περισσότερα

 • Στατιστικά στοιχεία και μελέτες

  Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν, ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της, 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ενώ 1 στις 35 θα χάσει τη ζωή της από τη νόσο.
  Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ήταν πολύ δύσκολο, να διαπιστωθεί ποιες από αυτές τις γυναίκες ανήκαν στη λεγόμενη Ομάδα Υψηλού Κινδύνου. Παράλληλα, οι παραδοσιακές μέθοδοι ελέγχου, όπως η μαστογραφία, δεν μπορούν να διαπιστώσουν κυτταρικές αλλαγές, παρά μόνο αφού αυτές έχουν αρχίσει να γίνονται καρκίνος. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού, οδηγεί σε ίαση, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων. Με άλλα λόγια, η πρόληψη, σώζει ζωές.

  Από το 1947 στο σήμερα.

  Ήδη από το 1947, ο νομπελίστας ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, «πατέρας» του Τεστ-Παπ, σε έρευνα του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, έκανε τη διαπίστωση ότι η κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα ή και «άτυπα» κύτταρα –δηλαδή κύτταρα που δεν είναι σωστά- προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά.
  Το 2007, ο Αμερικανικός Οργανικός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έδωσαν έγκριση στο τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα (HALO) που βοηθάει στη λήψη του απαιτούμενου για την εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, γνωστού και ως Τεστ-Παπ Μαστού. Ένα νέο κεφάλαιο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είχε μόλις γραφτεί.

  Τεστ-Παπ Μαστού: Η μοναδική ακίνδυνη μη επεμβατική μέθοδος πρόληψης.

  Μέσα από μία ανώδυνη, πεντάλεπτη διαδικασία, μπορεί να διαπιστωθεί η παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων στο μαστό παρέχοντας το μοναδικό πλεονέκτημα της πρόληψης, ακόμα και σε γυναίκες που ηλικιακά δεν ανήκουν στην ομάδα εκείνων που υποβάλλονται σε υπέρηχο μαστού ή μαστογραφία. To ειδικό μηχάνημα, εφαρμόζεται στο στήθος και με απαλό μασάζ το ζεσταίνει ελαφρά, κάνοντας παράλληλα ήπια αναρρόφηση από τη θηλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκροή μικρής ποσότητας υγρού από τη θηλή. Το υγρό αυτό, παράγεται από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού που είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες κακοήθειες στο μαστό. Στη συνέχεια, το υγρό συλλέγεται και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Εάν δεν εξέλθει υγρό από τη θηλή, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και η εξέταση θεωρείται φυσιολογική. Όμως, η μη παραγωγή υγρού κατά την εξέταση δεν σημαίνει ότι σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει υγρό.

  Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ-Παπ Μαστού Halo;

  Είναι ιατρικά ενδεδειγμένο, όπως με το τεστ-Παπ στον τράχηλο, το υπερηχογράφημα μαστών ή την ετήσια μαστογραφία, έτσι και με το τεστ-Παπ Μαστού- Halo να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ώστε να μπορέσουν να εντοπιστούν νωρίς οι αλλαγές που μελλοντικά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη γυναίκα. Κάθε γυναίκα από την ηλικία των 25 ετών και άνω, είναι σημαντικό να κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση, ειδικά αν υπάρχουν προδιαθεσιακοί παράγοντες ή παράγοντες κινδύνου όπως:

  • Ηλικία ( ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Ατεκνία ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών
  • Ατομικό ιστορικό με προβλήματα μαστών
  • Μικρή ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως (<12)
  • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (>55)
  • Γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους
  • Μακροχρόνια χρήση ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση
  • «Πυκνοί μαστοί» σε μαστογραφία
  • Παχυσαρκία
  • Υπάρχουσες καλοήθεις παθήσεις μαστού
  • Καθημερινή χρήση αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης

  Καρκίνος του Μαστού. Η τεχνολογία, στην υπηρεσία της πρόληψης.

  Στο Κέντρο Μαιευτικής, Υπερηχογραφίας, Γυναικολογίας & Ιατρικής Εμβρύου, του ιατρού Ανδρέα Κόμη, λειτουργεί το ένα από τα λιγοστά υπερσύγχρονα μηχανήματα στην Ελλάδα, που παρέχουν την πρωτοποριακή εξέταση Τεστ-Παπ Μαστού Halo. Στον ζεστό και οικείο χώρο του ιατρείου, μπορείτε με μία απλή, ολιγόλεπτη διαδικασία να προστατευτείτε -μέσω της πρόληψης- από τον καρκίνο του μαστού αφού είναι η μόνη εξέταση που αξιολογεί την πιθανότητα εμφάνισής του, 5 με 10 χρόνια προτού αυτός επεκταθεί και μπορέσει να ανιχνευτεί από τη μαστογραφία

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.