• Asymetria Maston

Ασσυμετρία Μαστών

Πολλές γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι οι μαστοί τους έχουν διαφορετικό μέγεθος. Το γεγονός αυτό τους δημιουργεί μερικές ανησυχίες.
Ο κάθε άνθρωπος αναπτύσσεται διαφορετικά. Για αυτό ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του σώματος είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Ας μην ξεχνούμε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι τόσο συμμετρικό όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
Στα κορίτσια είναι συχνότερες οι διαφορές μεγέθους μεταξύ των δύο μαστών ή των θηλών τους. Κατά την εφηβική ηλικία οι διαφορές αυτές είναι πολύ συνηθισμένες λόγω της σεξουαλικής σωματικής ανάπτυξης των κοριτσιών.
Κάποτε παρουσιάζονται διαφορές στο μέγεθος των μαστών και σε μερικά σε αγόρια. Οι ορμονικές διακυμάνσεις της εφηβείας προκαλούν τις εν λόγω διαφορές. Είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να έχει μαστούς με διαφορετικό μέγεθος. Η ασυμμετρία των δύο μαστών υπάρχει όπως εξάλλου μπορούν να υπάρχουν στους ανθρώπους και ασυμμετρίες αλλού στο σώμα τους. Δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν ασυμμετρίες στα πόδια ή στα χέρια των ανθρώπων.
Οι συνήθεις διαφορές μεγέθους και ασυμμετρίες δεν είναι παθολογικές. Ωστόσο σε περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλες διαφορές ή άλλα σημεία στους μαστούς που δημιουργούν ανησυχία ή απορία, είναι προτιμότερο να ζητείται η συμβουλή του γιατρού. Τα στάδια στη ζωή της γυναίκας στα οποία παρατηρούνται αλλαγές του σχήματος και του όγκου των μαστών είναι η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση. Επίσης ο θηλασμός συνοδεύεται από διαφοροποιήσεις των μαστών.
Στα κορίτσια η εφηβεία αρχίζει συνήθως μεταξύ 8 και 13 ετών. Η ανάπτυξη των μαστών λόγω της επιρροής των οιστρογόνων αρχίζει με μικρή αύξηση των θηλών (θηλαρχή). Η ανάπτυξη των μαστών μπορεί να συνεχίζεται για ακόμη μέχρι 6 χρόνια μετά τη θηλαρχή.
Στα κορίτσια ο ένας μαστός μπορεί να αρχίζει να αναπτύσσεται νωρίτερα ή και γρηγορότερα από τον άλλο. Πολλές φορές η διαφορά αυτή εξαφανίζεται γύρω στην ηλικία των 20 ετών. Όμως μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικό να υπάρχει κάποια διαφορά μεγέθους των μαστών ακόμη και όταν αναπτυχθούν πλήρως.
Οι πιθανότητες να υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση σε μια έφηβο που παρουσιάζει ασυμμετρία μαστών είναι πολύ λίγες. Εάν υπάρχουν ανησυχίες χρειάζεται η συμβουλή του γιατρού.
Εκτός από τις ανησυχίες για την ύπαρξη κάποιας πάθησης, η ασυμμετρία των μαστών ή των θηλών προκαλεί σε πολλά κορίτσια και γυναίκες στεναχώρια για λόγους εμφάνισης. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αποδοχή της διαφοράς και δεν γίνεται τίποτε περισσότερο. Σε άλλα κορίτσια ή οι γυναίκες με ασυμμετρία, η προσοχή εστιάζεται περισσότερο στο εν λόγω θέμα και αναζητούνται λύσεις.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι συνήθως οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά που δυνατόν υπάρχει μεταξύ των μαστών μιας κοπέλας ή μιας πιο μεγάλης σε ηλικία γυναίκα. Ακόμη και όταν η διαφορά του όγκου μεταξύ των μαστών είναι σημαντική, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο για κάποιον να την αντιληφθεί.
Οι γυναίκες που νιώθουν άβολα λόγω ασυμμετρίας των μαστών τους είναι καλό να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν σωματικές ασκήσεις, δίαιτες ή συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να αλλάξουν το σχήμα ή το μέγεθος των μαστών τους.
Τα κορίτσια πρέπει επίσης να ξέρουν ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί η σωματική ανάπτυξη τους μετά την εφηβεία για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει ασυμμετρία των μαστών τους. Η μόνη θεραπεία που μπορεί να διαφοροποιήσει το σχήμα και το μέγεθος των μαστών είναι η πλαστική χειρουργική. Η απόφαση για μια τέτοια επέμβαση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Για μια τέτοια απόφαση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η ηλικία, ο βαθμός της ασυμμετρίας στο σχήμα, στο μέγεθος και στη θέση των μαστών και η ψυχολογία της γυναίκας. Η διόρθωση της ασυμμετρίας των μαστών πριν την ολοκλήρωση της εφηβείας δεν συστήνεται συνήθως. Οι πλαστικοί χειρουργοί δεν προτιμούν να διορθώνουν ασυμμετρίες των μαστών σε γυναίκες κάτω των 18 ετών. Το κάνουν μόνο σε εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις ασυμμετρίας με σοβαρή υπερτροφία του ενός μαστού.
Ένας έμπειρος στον τομέα του μαστού γιατρός θα μπορέσει να συμβουλεύσει μια γυναίκα για το κατά πόσο υπάρχει ένδειξη πλαστικής χειρουργικής επέμβασης για διόρθωση κάποιας ασυμμετρίας μαστών.
Επιπλέον η γυναίκα μπορεί να ρωτήσει τη μητέρα, την αδελφή, τη θεία ή τη γιαγιά της εάν έχουν ή είχαν κατά τη δική τους εφηβεία ένα πρόβλημα ασυμμετρίας μαστών.

 • Στατιστικά στοιχεία και μελέτες

  Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν, ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της, 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ενώ 1 στις 35 θα χάσει τη ζωή της από τη νόσο.
  Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ήταν πολύ δύσκολο, να διαπιστωθεί ποιες από αυτές τις γυναίκες ανήκαν στη λεγόμενη Ομάδα Υψηλού Κινδύνου. Παράλληλα, οι παραδοσιακές μέθοδοι ελέγχου, όπως η μαστογραφία, δεν μπορούν να διαπιστώσουν κυτταρικές αλλαγές, παρά μόνο αφού αυτές έχουν αρχίσει να γίνονται καρκίνος. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού, οδηγεί σε ίαση, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων. Με άλλα λόγια, η πρόληψη, σώζει ζωές.

  Από το 1947 στο σήμερα.

  Ήδη από το 1947, ο νομπελίστας ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, «πατέρας» του Τεστ-Παπ, σε έρευνα του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, έκανε τη διαπίστωση ότι η κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα ή και «άτυπα» κύτταρα –δηλαδή κύτταρα που δεν είναι σωστά- προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά.
  Το 2007, ο Αμερικανικός Οργανικός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έδωσαν έγκριση στο τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα (HALO) που βοηθάει στη λήψη του απαιτούμενου για την εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, γνωστού και ως Τεστ-Παπ Μαστού. Ένα νέο κεφάλαιο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είχε μόλις γραφτεί.

  Τεστ-Παπ Μαστού: Η μοναδική ακίνδυνη μη επεμβατική μέθοδος πρόληψης.

  Μέσα από μία ανώδυνη, πεντάλεπτη διαδικασία, μπορεί να διαπιστωθεί η παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων στο μαστό παρέχοντας το μοναδικό πλεονέκτημα της πρόληψης, ακόμα και σε γυναίκες που ηλικιακά δεν ανήκουν στην ομάδα εκείνων που υποβάλλονται σε υπέρηχο μαστού ή μαστογραφία. To ειδικό μηχάνημα, εφαρμόζεται στο στήθος και με απαλό μασάζ το ζεσταίνει ελαφρά, κάνοντας παράλληλα ήπια αναρρόφηση από τη θηλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκροή μικρής ποσότητας υγρού από τη θηλή. Το υγρό αυτό, παράγεται από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού που είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες κακοήθειες στο μαστό. Στη συνέχεια, το υγρό συλλέγεται και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Εάν δεν εξέλθει υγρό από τη θηλή, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και η εξέταση θεωρείται φυσιολογική. Όμως, η μη παραγωγή υγρού κατά την εξέταση δεν σημαίνει ότι σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει υγρό.

  Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ-Παπ Μαστού Halo;

  Είναι ιατρικά ενδεδειγμένο, όπως με το τεστ-Παπ στον τράχηλο, το υπερηχογράφημα μαστών ή την ετήσια μαστογραφία, έτσι και με το τεστ-Παπ Μαστού- Halo να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ώστε να μπορέσουν να εντοπιστούν νωρίς οι αλλαγές που μελλοντικά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη γυναίκα. Κάθε γυναίκα από την ηλικία των 25 ετών και άνω, είναι σημαντικό να κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση, ειδικά αν υπάρχουν προδιαθεσιακοί παράγοντες ή παράγοντες κινδύνου όπως:

  • Ηλικία ( ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Ατεκνία ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών
  • Ατομικό ιστορικό με προβλήματα μαστών
  • Μικρή ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως (<12)
  • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (>55)
  • Γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους
  • Μακροχρόνια χρήση ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση
  • «Πυκνοί μαστοί» σε μαστογραφία
  • Παχυσαρκία
  • Υπάρχουσες καλοήθεις παθήσεις μαστού
  • Καθημερινή χρήση αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης

  Καρκίνος του Μαστού. Η τεχνολογία, στην υπηρεσία της πρόληψης.

  Στο Κέντρο Μαιευτικής, Υπερηχογραφίας, Γυναικολογίας & Ιατρικής Εμβρύου, του ιατρού Ανδρέα Κόμη, λειτουργεί το ένα από τα λιγοστά υπερσύγχρονα μηχανήματα στην Ελλάδα, που παρέχουν την πρωτοποριακή εξέταση Τεστ-Παπ Μαστού Halo. Στον ζεστό και οικείο χώρο του ιατρείου, μπορείτε με μία απλή, ολιγόλεπτη διαδικασία να προστατευτείτε -μέσω της πρόληψης- από τον καρκίνο του μαστού αφού είναι η μόνη εξέταση που αξιολογεί την πιθανότητα εμφάνισής του, 5 με 10 χρόνια προτού αυτός επεκταθεί και μπορέσει να ανιχνευτεί από τη μαστογραφία

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.