Testpap1a

Γενικές πληροφορίες για το Τεστ ΠΑΠ Μαστού

Η μαστογραφία αλλά και το υπερηχογράφημα μαστών είναι εξετάσεις που έχουν ως σκοπό την διάγνωση τυχόν κακοήθειας στον μαστό.
Τι γίνεται όμως με την πρόληψη;
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε και να προλάβουμε την ανάπτυξή του;
Τα τελευταία χρόνια, μετά από μελέτες που ξεκινούν από την δεκαετία του 1950 από τον αείμνηστο Έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου1, πατέρα του γνωστού σε όλους Τεστ-Παπ τραχήλου μήτρας, διαπιστώθηκε ότι μέσα στο έκκριμα από την θηλή του μαστού, μπορούν να ανιχνευτούν "άτυπα κύτταρα". Αυτά τα κύτταρα δεν είναι κακοήθη κύτταρα. Αποτελούν μία ενδιάμεση μορφή κυττάρων ανάμεσα στην καλοήθεια και σίγουρα πριν την κακοήθεια.
Η λήψη αυτού του εκκρίματος από την θηλή, επιτυγχάνεται με μία μοντέρνα, πρωτοποριακή τεχνολογικά ιατρική συσκευή που ονομάζεται “HALO System” και βοηθάει στην λήψη του Τεστ-Παπ Μαστού. Είναι μία πεντάλεπτη, ανώδυνη, ΜΗ επεμβατική μέθοδος. Το έκκριμα που λαμβάνεται αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση.
Οι γυναίκες που έχουν "άτυπα κύτταρα" στο έκκριμα της θηλής ανήκουν σε ομάδα "υψηλού κινδύνου" για μελλοντική ανάπτυξη καρκίνου στον μαστό.
Τις περισσότερες φορές όμως, ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί να "εξαλλείψει" αυτά τα κύτταρα μέσω της άμυνας που διαθέτει το ανοσολογικό σύστημα του καθένα και γι’αυτό η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο όπως και το τεστ-Παπ τραχήλου.
Σε καμμία περίπτωση λοιπόν δεν σημαίνει ότι κάποια γυναίκα που βρεθεί να έχει άτυπα κύτταρα θα πάθει και καρκίνο στον μαστό. Με την ίδια λογική που δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν χοληστερίνη θα αποκτήσουν καρδιακή νόσο.
Είναι σημαντικό όμως αυτές οι γυναίκες με τα άτυπα κύτταρα, να ελέγχονται τακτικότερα και με ακόμη πιο ειδικούς ελέγχους, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων να γίνει έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια οι πιθανότητες ίασης να είναι πολύ υψηλότερες.

1Διαβάστε εδώ το άρθρο του Γεωργίου Παπανικολάου για τον ρόλο της κυτταρολογίας στον καρκίνο του μαστού
 • Στατιστικά στοιχεία και μελέτες

  Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν, ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της, 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ενώ 1 στις 35 θα χάσει τη ζωή της από τη νόσο.
  Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ήταν πολύ δύσκολο, να διαπιστωθεί ποιες από αυτές τις γυναίκες ανήκαν στη λεγόμενη Ομάδα Υψηλού Κινδύνου. Παράλληλα, οι παραδοσιακές μέθοδοι ελέγχου, όπως η μαστογραφία, δεν μπορούν να διαπιστώσουν κυτταρικές αλλαγές, παρά μόνο αφού αυτές έχουν αρχίσει να γίνονται καρκίνος. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού, οδηγεί σε ίαση, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων. Με άλλα λόγια, η πρόληψη, σώζει ζωές.

  Από το 1947 στο σήμερα.

  Ήδη από το 1947, ο νομπελίστας ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, «πατέρας» του Τεστ-Παπ, σε έρευνα του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, έκανε τη διαπίστωση ότι η κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα ή και «άτυπα» κύτταρα –δηλαδή κύτταρα που δεν είναι σωστά- προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά.
  Το 2007, ο Αμερικανικός Οργανικός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έδωσαν έγκριση στο τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα (HALO) που βοηθάει στη λήψη του απαιτούμενου για την εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, γνωστού και ως Τεστ-Παπ Μαστού. Ένα νέο κεφάλαιο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είχε μόλις γραφτεί.

  Τεστ-Παπ Μαστού: Η μοναδική ακίνδυνη μη επεμβατική μέθοδος πρόληψης.

  Μέσα από μία ανώδυνη, πεντάλεπτη διαδικασία, μπορεί να διαπιστωθεί η παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων στο μαστό παρέχοντας το μοναδικό πλεονέκτημα της πρόληψης, ακόμα και σε γυναίκες που ηλικιακά δεν ανήκουν στην ομάδα εκείνων που υποβάλλονται σε υπέρηχο μαστού ή μαστογραφία. To ειδικό μηχάνημα, εφαρμόζεται στο στήθος και με απαλό μασάζ το ζεσταίνει ελαφρά, κάνοντας παράλληλα ήπια αναρρόφηση από τη θηλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκροή μικρής ποσότητας υγρού από τη θηλή. Το υγρό αυτό, παράγεται από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού που είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες κακοήθειες στο μαστό. Στη συνέχεια, το υγρό συλλέγεται και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Εάν δεν εξέλθει υγρό από τη θηλή, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και η εξέταση θεωρείται φυσιολογική. Όμως, η μη παραγωγή υγρού κατά την εξέταση δεν σημαίνει ότι σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει υγρό.

  Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ-Παπ Μαστού Halo;

  Είναι ιατρικά ενδεδειγμένο, όπως με το τεστ-Παπ στον τράχηλο, το υπερηχογράφημα μαστών ή την ετήσια μαστογραφία, έτσι και με το τεστ-Παπ Μαστού- Halo να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ώστε να μπορέσουν να εντοπιστούν νωρίς οι αλλαγές που μελλοντικά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη γυναίκα. Κάθε γυναίκα από την ηλικία των 25 ετών και άνω, είναι σημαντικό να κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση, ειδικά αν υπάρχουν προδιαθεσιακοί παράγοντες ή παράγοντες κινδύνου όπως:

  • Ηλικία ( ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Ατεκνία ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών
  • Ατομικό ιστορικό με προβλήματα μαστών
  • Μικρή ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως (<12)
  • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (>55)
  • Γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους
  • Μακροχρόνια χρήση ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση
  • «Πυκνοί μαστοί» σε μαστογραφία
  • Παχυσαρκία
  • Υπάρχουσες καλοήθεις παθήσεις μαστού
  • Καθημερινή χρήση αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης

  Καρκίνος του Μαστού. Η τεχνολογία, στην υπηρεσία της πρόληψης.

  Στο Κέντρο Μαιευτικής, Υπερηχογραφίας, Γυναικολογίας & Ιατρικής Εμβρύου, του ιατρού Ανδρέα Κόμη, λειτουργεί το ένα από τα λιγοστά υπερσύγχρονα μηχανήματα στην Ελλάδα, που παρέχουν την πρωτοποριακή εξέταση Τεστ-Παπ Μαστού Halo. Στον ζεστό και οικείο χώρο του ιατρείου, μπορείτε με μία απλή, ολιγόλεπτη διαδικασία να προστατευτείτε -μέσω της πρόληψης- από τον καρκίνο του μαστού αφού είναι η μόνη εξέταση που αξιολογεί την πιθανότητα εμφάνισής του, 5 με 10 χρόνια προτού αυτός επεκταθεί και μπορέσει να ανιχνευτεί από τη μαστογραφία

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.