Testpap1a

Test Pap Μαστού | Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί είναι τόσο σημαντική η εκτίμηση κινδύνου καρκίνου του μαστού;

1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους και 1 στις 37 γυναίκες θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Όταν διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια αποτελεί ιάσιμη νόσο. Μέχρι σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποια γυναίκα είναι σε κίνδυνο. Γυναίκες κάτω των 40 ετών συνήθως δεν κάνουν τακτικές μαστογραφίες. Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, οι μαστογραφίες συχνά δεν ανιχνεύουν ανώμαλες αλλαγές των κυττάρων.
Ένα μικρό ογκίδιο στο μέγεθος φακής για να μπορέσει να γίνει ψηλαφητό ή ορατό στη μαστογραφία ή στο υπερηχογράφημα, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν από πέντε έως δέκα χρόνια. Δηλαδή ένα ογκίδιο που φαίνεται σήμερα στη μαστογραφία μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει έως και δέκα χρόνια νωρίτερα.
Το τεστ-Παπ Μαστού μπορεί να εντοπίσει αυτά τα ύποπτα κύτταρα πριν αυτά εξελιχθούν σε ογκίδιο ή καρκίνο. Το τεστ-Παπ Μαστού HALO, είναι εργαλείο αξιολόγησης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του Μαστού, που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των γυναικών που κινδυνεύουν περισσότερο, χρόνια νωρίτερα, επιτρέποντας έγκαιρη παρέμβαση και συνεπώς αυξημένες πιθανότητες για επιβίωση.

Είναι το Τεστ-Παπ Μαστού HALO ένα διαγνωστικό τεστ;

Όχι, το HALO δεν είναι ένα διαγνωστικό τεστ. Ένα διαγνωστικό τεστ επιβεβαιώνει αν οι ασθενείς έχουν πραγματικά μια ασθένεια. Το HALO είναι ένα τεστ αξιολόγησης κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον και σε εκείνες που δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Το τεστ-Παπ Μαστού αντικαθιστά την Μαστογραφία;

Όχι, είναι ένα συμπληρωματικό τεστ στη μαστογραφία. Η Μαστογραφία αναζητά βλάβες (καρκίνος) και είναι πιο αποτελεσματική διαγνωστικά, όσο οι γυναίκες μεγαλώνουν σε ηλικία, ειδικά σε ηλικίες άνω των 55. Το HALO ψάχνει για τα ανώμαλα κύτταρα, χρόνια πριν αυτά γίνουν καρκινικά, και το πολύ σημαντικό είναι ότι αυτό το τεστ μπορεί να γίνει σε γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών και άνω.
Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι οι περισσότεροι διηθητικοί καρκίνοι του μαστού έχουν αρχίσει με ατυπία σε κάποια χρονική στιγμή στο παρελθόν. Το HALO Τεστ-Παπ Μαστού βοηθά στον εντοπισμό αυτών των κυττάρων και συνεπώς των γυναικών που είναι υψηλού κινδύνου, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση.

Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του Μαστού;

 • Ηλικία (ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού
 • Ατεκνία, ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών
 • Ατομικό ιστορικό με προβλήματα μαστών
 • Μικρή ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως (<12)
 • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (>55)
 • Γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους
 • Μακροχρόνια χρήση ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση
 • Πυκνοί μαστοί σε μαστογραφία
 • Υψηλό σωματικό βάρος – Παχυσαρκία
 • Υπάρχουσες καλοήθεις παθήσεις μαστού (π.χ. ινοκυστική μαστοπάθεια, ινοαδενώματα κ.α.)
 • Καθημερινή χρήση αλκοόλ
 • Κάπνισμα
 • Έλλειψη σωματικής άσκησης

Ποιά είναι συνήθισμένα συμπτώματα Καρκίνου του Μαστού;

Σε κάθε γυναίκα τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν. Μερικές γυναίκες μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να γίνει η διάγνωση τυχαία μετά από μία μαστογραφία. Μερικά όμως προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι:

 • Ψηλαφητό ογκίδιο στον μαστό ή στην μασχάλη
 • Πάχυνση ή "πρήξιμο" κάποιας περιοχής στο μαστό
 • Ερυθρότητα, φλόγωση ή όψη δέρματος μαστού όπως ο φλοιός πορτοκαλιού
 • Εισολκή-έλξη του δέρματος ή της θηλής, ή πόνος στην περιοχή της θηλής
 • Εκκριση υγρού ή αίματος από την θηλή
 • Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα του μαστού
 • Πόνος σε κάποια περιοχή του μαστού

Πρέπει πάντα όμως να έχουμε στο μυαλό μας, ότι κάποια από τα πιο πάνω συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν με καταστάσεις που δεν είναι καρκίνος.

Πώς επηρεάζει το οικογενειακό ιστορικό;

Οι γυναίκες που έχουν μια μητέρα, αδελφή ή κόρη με καρκίνο του μαστού έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.
Όσες όμως, βρεθεί από το τεστ-Παπ Μαστού ότι έχουν ατυπία, έχουν 4 έως 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Πώς λειτουργεί το Test Παπανικολάου Μαστου HALO;

Το HALO Τεστ-Παπ Μαστού, είναι μια συσκευή συλλογής, που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό θερμότητας, μασάζ και αναρρόφησης για να αποσπάσει υγρό από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού.
Αν παραχθεί υγρό, το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο και αξιολογείται για την ανάπτυξη άτυπων κυττάρων, παρόμοια με αυτά του τραχήλου της μήτρας που δείχνει το Τεστ Παπανικολάου μήτρας.

Είναι η διαδικασία επώδυνη;

Οι περισσότερες γυναίκες βρίσκουν την εξέταση άνετη. Σε μια κλινική μελέτη με 500 γυναίκες, 88% είπαν ότι θα το συνιστούσαν στις φίλες τους.
Σε μια κλίμακα 1-10, η εκτίμηση της μέσης δυσφορίας για την διαδικασία, ήταν στο 4 ενώ αυτές οι ίδιες γυναίκες βαθμολόγησαν την δυσφορία που αισθάνονται με την μαστογραφία τους στο 8.

Πόσες γυναίκες παράγουν υγρό;

Περίπου οι μισές γυναίκες θα παράγουν υγρό. Αν δεν παραχθεί υγρό, αυτό θεωρείται φυσιολογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες αυτές δεν θα έχουν υγρό μετά από ένα χρόνο, αφού τα κύτταρα του σώματος αλλάζουν συνεχώς.
Ως εκ τούτου το Τεστ-Παπ Μαστού HALO θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όπως και το τεστ-Παπ τραχήλου μήτρας.

Αν βρεθεί ατυπία, σημαίνει ότι η γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού;

Όχι. Αυτό σημαίνει απλά ότι η γυναίκα έχει υψηλότερο κίνδυνο απ΄ότι κάποια χωρίς ατυπία. Στην πραγματικότητα, μόνο περίπου το 1% - 2% των γυναικών που ελέγχονται, θα βρεθούν με ατυπία. Συχνά όμως η ατυπία αυτή, μπορεί να διορθωθεί στα επόμενα τεστ, ειδικά εάν η γυναίκα αλλάξει τρόπο ζωής και συνήθειες όπως να διακόψει το κάπνισμα, να αθλείται, να τρώει υγιεινά, να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ αν πίνει κ.α.

Τι κάνουμε αν έχουμε αποτέλεσμα με ατυπία;

Ανεύρεση γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο είναι πολύ σημαντική, καθώς οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού δεν έχουν εμφανείς παράγοντες κινδύνου, εκτός από την ηλικία. Με τη διάγνωση της ατυπίας,, οι ασθενείς συνήθως αναφέρονται σε έναν ειδικό μαστολόγο.
Ο μαστολόγος θα εκτελέσει μια πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού. Ατυπία, σε συνδυασμό με τίποτα ουσιαστικό σε αυτή την αξιολόγηση, θα υπαγορεύσει τα επόμενα βήματα. Όλοι οι ασθενείς θα λάβουν συμβουλευτική, πιθανώς αλλαγές στον τρόπο ζωής και αυξημένη παρακολούθηση.
Επιπλέον, ανάλογα με την εκτίμηση, μπορεί να είναι σκόπιμο να πραγματοποιηθεί επιπλέον εξειδικευμένος διαγνωστικός έλεγχος που μπορεί να περιλαμβάνει μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μαστών. Χορήγηση χημειοπροφυλακτικών φαρμάκων και παροχή συμβουλών μπορεί να αποτελέσει, σε λίγες περιπτώσεις, μια επιλογή. Με λίγα λόγια, υπάρχουν πολλές επιλογές για μια γυναίκα που χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου και η βασική παροχή συμβουλών αλλαγής τρόπου ζωής και αυξημένη παρακολούθηση αποτελούν σημαντικά σημεία αφετηρίας.

Σε πόσο καιρό βγαίνουν τα αποτελέσματα;

Διαρκεί συνήθως πέντε με οκτώ ημέρες. Το γραφείο του γιατρού σας θα σας ειδοποιήσει σχετικά με τα αποτελέσματα.

Μπορεί να γίνει Τεστ-Παπ Μαστού αν υπάρχουν εμφυτεύματα στήθους;

Εξαρτάται από το είδος του εμφυτεύματος. Εάν η τομή δεν είναι γύρω από τη θηλή μπορεί να γίνει η εξέταση.

Μπορεί να γίνει τεστ αν η γυναίκα θηλάζει;

Όχι. Θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 6 μήνες μετά την διακοπή του θηλασμού.

Πόσο κοστίζει το Τεστ-Παπ Μαστού HALO;

Το κόστος αυτής της πρωτοποριακής και τεχνολογικά εξελιγμένης εξέτασης κυμαίνεται από 100 – 140 ευρώ.

Ποιος πρέπει να κάνει Τεστ-Παπ Μαστού HALO και πόσο συχνά;

Αυτό είναι ένα ετήσιο τεστ για όλες τις γυναίκες που δεν θηλάζουν από 25 ετών και άνω.
Γυναίκες άνω των 55 ετών που τείνουν να ελαττώνουν την εκροή υγρού από τις θηλές, οι μαστογραφίες τείνουν γίνουν πιο αποτελεσματικές σε αυτό το στάδιο.
Γυναίκες άνω των 55 που παράγουν υγρό από την θηλή, πρέπει να συνεχίσουν να έχουν ετήσιο έλεγχο HALO.

 • Στατιστικά στοιχεία και μελέτες

  Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν, ότι κατά τη διάρκεια της ζωής της, 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ενώ 1 στις 35 θα χάσει τη ζωή της από τη νόσο.
  Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ήταν πολύ δύσκολο, να διαπιστωθεί ποιες από αυτές τις γυναίκες ανήκαν στη λεγόμενη Ομάδα Υψηλού Κινδύνου. Παράλληλα, οι παραδοσιακές μέθοδοι ελέγχου, όπως η μαστογραφία, δεν μπορούν να διαπιστώσουν κυτταρικές αλλαγές, παρά μόνο αφού αυτές έχουν αρχίσει να γίνονται καρκίνος. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου του Μαστού, οδηγεί σε ίαση, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων. Με άλλα λόγια, η πρόληψη, σώζει ζωές.

  Από το 1947 στο σήμερα.

  Ήδη από το 1947, ο νομπελίστας ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, «πατέρας» του Τεστ-Παπ, σε έρευνα του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer, έκανε τη διαπίστωση ότι η κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικά κύτταρα ή και «άτυπα» κύτταρα –δηλαδή κύτταρα που δεν είναι σωστά- προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά.
  Το 2007, ο Αμερικανικός Οργανικός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έδωσαν έγκριση στο τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα (HALO) που βοηθάει στη λήψη του απαιτούμενου για την εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού, γνωστού και ως Τεστ-Παπ Μαστού. Ένα νέο κεφάλαιο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είχε μόλις γραφτεί.

  Τεστ-Παπ Μαστού: Η μοναδική ακίνδυνη μη επεμβατική μέθοδος πρόληψης.

  Μέσα από μία ανώδυνη, πεντάλεπτη διαδικασία, μπορεί να διαπιστωθεί η παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων στο μαστό παρέχοντας το μοναδικό πλεονέκτημα της πρόληψης, ακόμα και σε γυναίκες που ηλικιακά δεν ανήκουν στην ομάδα εκείνων που υποβάλλονται σε υπέρηχο μαστού ή μαστογραφία. To ειδικό μηχάνημα, εφαρμόζεται στο στήθος και με απαλό μασάζ το ζεσταίνει ελαφρά, κάνοντας παράλληλα ήπια αναρρόφηση από τη θηλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εκροή μικρής ποσότητας υγρού από τη θηλή. Το υγρό αυτό, παράγεται από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού που είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες κακοήθειες στο μαστό. Στη συνέχεια, το υγρό συλλέγεται και αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Εάν δεν εξέλθει υγρό από τη θηλή, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και η εξέταση θεωρείται φυσιολογική. Όμως, η μη παραγωγή υγρού κατά την εξέταση δεν σημαίνει ότι σε μελλοντική εξέταση δεν θα υπάρξει υγρό.

  Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ-Παπ Μαστού Halo;

  Είναι ιατρικά ενδεδειγμένο, όπως με το τεστ-Παπ στον τράχηλο, το υπερηχογράφημα μαστών ή την ετήσια μαστογραφία, έτσι και με το τεστ-Παπ Μαστού- Halo να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ώστε να μπορέσουν να εντοπιστούν νωρίς οι αλλαγές που μελλοντικά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη γυναίκα. Κάθε γυναίκα από την ηλικία των 25 ετών και άνω, είναι σημαντικό να κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση, ειδικά αν υπάρχουν προδιαθεσιακοί παράγοντες ή παράγοντες κινδύνου όπως:

  • Ηλικία ( ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας)
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Ατεκνία ή πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 30 ετών
  • Ατομικό ιστορικό με προβλήματα μαστών
  • Μικρή ηλικία πρώτης εμμήνου ρύσεως (<12)
  • Καθυστερημένη εμμηνόπαυση (>55)
  • Γυναίκες που δεν θήλασαν τα παιδιά τους
  • Μακροχρόνια χρήση ορμονών υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση
  • «Πυκνοί μαστοί» σε μαστογραφία
  • Παχυσαρκία
  • Υπάρχουσες καλοήθεις παθήσεις μαστού
  • Καθημερινή χρήση αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης

  Καρκίνος του Μαστού. Η τεχνολογία, στην υπηρεσία της πρόληψης.

  Στο Κέντρο Μαιευτικής, Υπερηχογραφίας, Γυναικολογίας & Ιατρικής Εμβρύου, του ιατρού Ανδρέα Κόμη, λειτουργεί το ένα από τα λιγοστά υπερσύγχρονα μηχανήματα στην Ελλάδα, που παρέχουν την πρωτοποριακή εξέταση Τεστ-Παπ Μαστού Halo. Στον ζεστό και οικείο χώρο του ιατρείου, μπορείτε με μία απλή, ολιγόλεπτη διαδικασία να προστατευτείτε -μέσω της πρόληψης- από τον καρκίνο του μαστού αφού είναι η μόνη εξέταση που αξιολογεί την πιθανότητα εμφάνισής του, 5 με 10 χρόνια προτού αυτός επεκταθεί και μπορέσει να ανιχνευτεί από τη μαστογραφία

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.

Follow us

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod.